30.7.12

Ισπανία: Δεν θα ζητήσει βοήθεια από τον EFSF - Ύφεση 0,4% το β΄ τρίμηνο - GS: Η ΕΚΤ θα περιμένει ισπανικό αίτημα

Η Ισπανία δεν θα ζητήσει ευρωπαϊκά κεφάλαια για να αγοράσει το χρέος της, παρά το γεγονός ότι η χώρα χρειάζεται να δει τα επιτόκια δανεισμού της να πέφτουν σύντομα, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Expansion ο επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου της χώρας, Inigo Fernandez de Mesa.

Ο ίδιος δήλωσε πως το υπουργείο θα προχωρήσει το 2013 σε έκδοση τίτλων για τις περιοχές εκείνες που έχουν ζητήσει χρηματοοικονομική βοήθεια.

«Δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Ισπανίας να ζητήσει από το Ταμείο να αγοράσει χρέος, καθόλου. Δεν έχει γίνει και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα γίνει», τόνισε.

Ο ίδιος επέμεινε ότι οι αποδόσεις του 7% στα 10ετή ομόλογα δεν ανταποκρίνονται στα θεμελιώδη της οικονομίας, προσθέτοντας ότι ελπίζει να δει διόρθωση σύντομα στις αγορές. Κατά τον ίδιο, παρά το δυσμενές κλίμα, το Γενικό Λογιστήριο βρίσκεται σε αξιοπρεπή θέση με το μέσο κόστος του χρέους που εξέδωσε φέτος η Ισπανία στο 3,27%, από 3,9% πέρυσι, και στο 68% για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εκδόσεις που προβραμματίζονται για φέτος.

Εν τω μεταξύ, εμβάθυνση της ύφεσης έδειξαν τα στοιχεία για το β’ τρίμηνο, καθώς ο νέος γύρος σκληρών μέτρων λιτότητας επέδρασε αρνητικά τόσο στην συνολική ζήτηση όσο και στις τιμές των προϊόντων.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ, η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4% έναντι του προηγούμενου τριμήνου, ενώ στους πρώτους τρεις μήνες του έτους είχε συρρικνωθεί κατά 0,3%. Η οικονομία της χώρας εμφανίζεται συρρικνωμένη κατά 1% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,2% σε ετήσια βάση. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/716518/ArticleNewsWorld.aspx

Παρά τις αυξημένες προσδοκίες ότι η EKT θα ξεκινήσει ξανά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (SMP), η Goldman Sachs δεν προβλέπει ότι η κεντρική τράπεζα θα κινηθεί μονομερώς προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ και η Moody's εκτιμά ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η κεντρική τράπεζα είναι να κερδίσει χρόνο.

«Πριν η ΕΚΤ προσφέρει άμεση υποστήριξη στις αγορές κρατικού χρέους, και ειδικά στην Ισπανία, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο η ισπανική κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια από το EFSF και να αποδεχθεί σιωπηρά τους ευρωπαϊκούς όρους (conditionality)», εκτιμά η G. Sachs.

Ένας από τους βασικούς λόγους, γι’ αυτό, σύμφωνα πάντα με την Goldman Sachs, είναι το γεγονός πως η ΕΚΤ δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία να «δεσμεύσει» τη χώρα στην απαραίτητη εξυγίανση της οικονομίας, στις μεταρρυθμίσεις και στην προσαρμογή.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/716515/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: