20.1.13

Fed: Δεν προέβλεψε το χρηματοοικονομικό τσουνάμι

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ απέτυχε να προβλέψει το χρηματοοικονομικό τσουνάμι που απειλούσε τις αγορές το 2007 και το αναγνώρισε αφότου ξέσπασε η κρίση τον Αύγουστο, όπως αποκαλύπτουν τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Fed που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, στις αρχές του 2007 προέβλεπε ότι τα χειρότερα για την οικονομία είχαν πλέον περάσει όσον αφορά τη στεγαστική αγορά.

Επιπλέον τα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας έβλεπαν ήπια ανάπτυξη για την αμερικανική οικονομία.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της Susan Bies, στελέχους της Fed η οποία δημόσια είχε δηλώσει ότι αισθάνεται καλύτερα με τις εξελίξεις στη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/752411/ArticleNewsWorld.aspx

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve το 2007 υποεκτίμησαν τους αυξανόμενους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ πριν ξεκινήσουν τη μετάβαση σε μία κατάσταση υψηλής εγρήγορσης, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται από τα έγγραφα της κεντρικής τράπεζας.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, τα έγγραφα, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα  με καθυστέρηση πέντε ετών, παρέχουν την πιο πλήρη εικόνα για τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας τη χρονιά που κρίση άρχισε να δείχνει τα πρώτα σημάδια της.

Η Fed ξεκίνησε το 2007 διατηρώντας αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική με πολλά στελέχη της να είναι καθησυχαστικά για τις προοπτικές της οικονομίας.

Έως το τέλος του έτους, οι ΗΠΑ είχαν μπει σε ύφεση και η Fed ξεκίνησε πανικόβλητη μία εκστρατεία μείωσης των επιτοκίων θεσπίζοντας παράλληλα νέα προγράμματα για την προφύλαξη των αγορών.

Ο πρόεδρος της Ben Bernanke στις αρχές του έτους προέβλεπε πως το χειρότερο σενάριο για τη στεγαστική αγορά είχε γίνει λιγότερο πιθανό ενώ το Μάιο δήλωνε πως έβλεπε «επαρκείς θεμελιώδεις λόγους να πιστεύει πως η ανάπτυξη θα μετριαστεί».

Μετά τα μέσα του έτους άρχισε να κάνει λόγο για περιορισμούς στις αγορές οι οποίοι απειλούν να μεταφερθούν πέρα από τη στέγαση  στην ευρύτερη οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο ίδιος ο Bernanke ξεκίνησε να παίρνει, με διστακτικό ωστόσο τρόπο, μία περισσότερο παρεμβατική στάση.

Το Δεκέμβριο, όταν οι ΗΠΑ είχαν ήδη μπει σε ύφεση, η Fed εξέταζε μία μεγάλη μείωση της τάξης του 0,5% του βασικού της επιτοκίου ώστε να εξομαλύνει τις αρνητικές συνέπειες για την οικονομία. Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας διάλεξε ωστόσο ένα πιο μετριοπαθή δρόμο μειώνοντας το επιτόκιο κατά 0,25%. Μάλιστα, σύμφωνα με τα έγγραφα, δήλωσε στους συναδέλφους του: «Μπορείτε να καταλάβετε πως είμαι σχεδόν μπερδεμένος γι’ αυτό.»

Το Σεπτέμβριο η Fed είχε ήδη ξεκινήσει να παρέχει φθηνά δάνεια στις τράπεζες. Ο Bernanke δήλωσε στα υπόλοιπα στελέχη πως η κεντρική τράπεζα έχει την ευθύνη να βοηθά τις αγορές να λειτουργούν φυσιολογικά και να προωθεί την οικονομική σταθερότητα προσθέτοντας πως δεν έχει την ευθύνη να βοηθά ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Οι επόμενοι μήνες θα σημαδευτούν από τις χρηματοδοτούμενες από την Fed διασώσεις των Bear Stearns και American International Group (AIG).

Ο νυν υπουργός Οικονομικών, και τότε πρόεδρος της New York Fed, Timothy Geithner, υποβάθμισε τα προβλήματα των δύο hedge funds της Bear, τα οποία αποτέλεσαν σημείο καμπής της κρίσης. «Η άμεση έκθεση των αντισυμβαλλόμενων με την Bear Stearns είναι πολύ, πολύ μικρή σε σχέση με άλλα πράγματα,» δήλωνε τότε ο Geithner.
Ορισμένα στελέχη της κεντρικής τράπεζας ωστόσο είχαν διαφορετική στάση. Η Janet Yellen, νυν αντιπρόεδρος της Fed και τότε πρόεδρος της Federal Reserve Bank of San Francisco, προειδοποιούσε ολοένα περισσότερο για τους αυξανόμενους κινδύνους για την οικονομία όσο προχωρούσε το έτος.

«Εξακολουθώ να αισθάνομαι την παρουσία ενός γορίλα 300 κιλών στο δωμάτιο και αυτός είναι ο στεγαστικός κλάδος,» δήλωσε τον Ιούνιο του 2007. «Ο κίνδυνος για περαιτέρω επιδείνωση στη στεγαστική αγορά, με τις τιμές να πέφτουν και τις στάσεις πληρωμών σε ενυπόθηκα δάνεια, που προκαλεί μεγάλη ταραχή.»

Έως το Δεκέμβριο, πίεζε την Fed για μία περισσότερο επιθετική αντιμετώπιση της κρίσης, δηλώνοντας πως είναι υπέρ της μείωσης του βασικού επιτοκίου κατά 0,5%.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1711092

Αστεία, γέλια, κόντρες για το πρωτάθλημα του μπάσκετ και διαλείμματα για καφέ. Κάπως έτσι ήταν οι συνεδριάσεις της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve το 2007. Η δημοσιοποίηση των πρακτικών των συναντήσεων εκείνων, πέντε χρόνια αργότερα, εκθέτει ανεπανόρθωτα τους άνδρες που είχαν επιφορτιστεί με την ευθύνη του ελέγχου και της προστασίας του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος.

Οι θεματοφύλακες της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίζονταν ανυποψίαστοι μπροστά στη χειρότερη κρίση που έχει βιώσει ο πλανήτης από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930. Τόσο ανυποψίαστοι, ώστε κάποιοι από αυτούς πίστευαν ότι ήταν… «καλό πράγμα»!

Τα πρακτικά των συνεδριάσεων δείχνουν ότι η νομισματική επιτροπή της Fed, η FOMC, ξέσπασε σε γέλια 66 φορές τον Ιανουάριο του 2007. Τον Ιούνιο, την ώρα που η αμερικανική στεγαστική πίστη έδινε τα πρώτα σημάδια της επερχόμενης καταστροφής, τα αστειάκια είχαν πληθύνει. Τα πρακτικά καταγράφουν 81 περιπτώσεις γέλιου. Έως τον Αύγουστο, και καθώς τα χειρότερα έδειχναν να έρχονται, η διάθεση δεν ήταν πια τόσο ευχάριστη. Οι χαράσσοντες την πολιτική βρήκαν 40 αφορμές για γέλιο. Και το Δεκέμβριο, όταν άρχισε η ύφεση που θα διαρκούσε 18 μήνες, γέλασαν μόνο 22 φορές…
Όπως δείχνουν τα πρακτικά, οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Fed άργησαν πολύ να καταλάβουν ότι η κρίση που ερχόταν θα συντάρασσε τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αλλά και όλο τον κόσμο.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=251300

_______________________________________________

o geokalp βγήκε τον Οκτώβριο 2007 και το είπε όσο πιο καθαρά μπορούσε (τότε, σήμερα θα το έλεγε αλλιώς)

Οκτώβριος - δεν γίνονται κάθε φορά! 

μου φαίνεται απίστευτο να είναι τόσο εκτός... δεν το πιστεύω

No comments: