28.3.13

Μάρτης - "γδάρτης" για τη Σοφοκλέους

Μετά από απτά συνεχόμενους ανοδικούς μήνες, ο Μάρτης αποδείχθηκε "γδάρτης" για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αφού όχι μόνο σταμάτησε το ανοδικό σερί που είχε προηγηθεί, αλλά έσβησε και όλα τα κέρδη του Δείκτη για το 2013, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες μετά τον Μάιο του 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 18 συνεδριάσεις του μήνα, μόνο σε έξι ο Γενικός Δείκτης κατόρθωσε να κλείσει με θετικό πρόσημο.

Έτσι με την ολοκλήρωση της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, του μήνα, αλλά και του τριμήνου, λόγω των αργιών του Πάσχα των Καθολικών, για τους ασχολούμενους με στατιστικά στοιχεία, αυτά έχουν ως εξής:

Η εβδομάδα των τριών συνεδριάσεων ολοκληρώθηκε με απώλειες 6,59% για τον Γενικό Δείκτη και με απώλειες 5,48% για τον Τραπεζικό. Ο μήνας αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 13,77% και από τον Τραπεζικό 26,58%. Η ολοκλήρωση του α΄ χρηματιστηριακού τριμήνου, βρήκε τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες 4,26% και τον Τραπεζικό δείκτη απώλειες 44,22%, ενώ η μέση μικτή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE25, μόνο επτά από αυτές και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola, Eurobank Properties, Folli Follie Group, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ, τερμάτισαν το χρηματιστηριακό τρίμηνο με θετική ποσοστιαία μεταβολή. 

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και η σημερινή ανοδική αντίδραση, άφησε πανετελώς ασυγκίνητα τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, αφ΄ ενός γιατί συντελέστηκε με σαφώς χαμηλότερο τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων) και αφ΄ ετέρου λόγω του επερχόμενου τετραήμερου χρηματιστηριακής αργίας.

Μάλιστα, επειδή η γενικότερη αίσθηση είναι ότι πλησιάζει η ημερομηνία για να ανακοινωθούν οι συνελεύσεις και πιθανόν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών Τραπεζών, αυτό ενέτεινε την επιφυλακτικότητα ακόμα περισσότερο, σε συνδυασμό με την επικείμενη επιστροφή της τρόικας.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με σημαντικές πιέσεις έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, κέρδη σε Ευρώπη και στο ξεκίνημα της Wall Street.Παίρνοντας τις εξελίξεις με την χρονική τους σειρά, οδιεθνής οίκος αξιολόγησης Egan Jones υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Βρετανίας σε "A+" από "AA -".
"Μη βιώσιμο" χαρακτήρισε το Δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Χώρας μιλώντας ενώπιον του Κοινοβουλίου. Ο Χαρουχίκο Κουρόντα προειδοποίησε μάλιστα ότι εάν χαθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη δημοσιονομική υγεία της Ιαπωνίας τότε θα υπάρξει "πολύ αρνητικός αντίκτυπος" στην οικονομία.
Ο κ. Κουρόντα σημείωσε ότι ενώ η Αγορά Κρατικών ομολόγων παραμένει σταθερή, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ στην Ιαπωνία – ο οποίος αναμένεται να αγγίξει το 245% φέτος (βάσει των εκτιμήσεων του ΔΝΤ) είναι "εξαιρετικά υψηλό και αφύσικο".
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Πορτογαλίας εκτινάχθηκε στο 6,4% του ΑΕΠ τον προηγούμενο χρόνο ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο του μνημονίου, στο 5% του ΑΕΠ.

To Αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% στο δ΄ τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Υπουργείου Εμπορίου της Χώρας. Οι αναλυτές περίμεναν ελαφρώς καλύτερη επίδοση, στο 0,5%.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας που κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε κατά 16.000. Ο αριθμός των νέων ανέργων ανήλθε στους 357.000. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 340.000 αιτήσεις από 341.000 στην προηγηθείσα εβδομάδα.

Ο δείκτης μεταποίησης Chicago PMI υποχώρησε αρκετά τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, αλλά πάντως παρέμεινε σε εδάφη που δείχνουν ανάπτυξη του κλάδου.

Ο δείκτης που αποτυπώνει την δραστηριότητα του κλάδου μεταποίησης στην ευρύτερη Περιφέρεια του Σικάγο, υποχώρησε στο 52,4 από 56,8 τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 56,5. Κάθε μέγεθος άνω του 50 υποδεικνύει ανάπτυξη του κλάδου, ενώ υπό του 50 υποδεικνύει συρρίκνωση.

Oι στάσεις πληρωμών σε φοιτητικά δάνεια εκτινάχθηκαν στα ύψη κατά το α΄ τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με αναλύσεις Ιδιωτικών και Κρατικών Οργανισμών. Σύμφωνα με τον οίκο πιστωτικών αξιολογήσεων Equifax, κρίθηκαν σε επισφάλεια δάνεια συνολικού ύψους 3,5 δισ. δολαρίων στο α΄ τρίμηνο. Πρόκειται για τα περισσότερα επισφαλή φοιτητικά χρέη από τότε που κρατάει αρχεία η εταιρεία. Το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ αναφέρει ότι συνολικά 6,8 εκατ. δανειολήπτες με Κρατικό φοιτητικό δάνειο έχουν κηρύξει στάση πληρωμής με χρέος 85 δισ. δολάρια.

Από εκεί και πέρα, εννοείται ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο θα παραμείνουν στο στόχαστρο των Αγορών. Κλειστό παρέμεινε και σήμερα το Χ.Α.Κ., ενώ στο Χ.Α. συνεχίστηκε η αναστολή διαπραγμάτευσης των Κύπρου και CPB.

H Μoody's υποβάθμισε σε "Caa2" την υψηλότερη αξιολόγηση (country ceiling) που μπορεί να λάβει οποιοσδήποτε εκδότης που έχει έδρα την Κύπρο. Η υποβάθμιση, σύμφωνα με το διεθνή οίκο, αποδίδεται στην αυξημένη πιθανότητα εξόδου της Χώρας από την Ευρωζώνη.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι η πιθανότητα εξόδου της Κύπρου από το ευρώ είναι ισχυρή αλλά δεν αποτελεί το βασικό της σενάριο. Τονίζει ωστόσο ότι η αναδιάρθρωση των δύο Τραπεζών και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί ίσως αυξήσουν την πιθανότητα εξόδου της Κύπρου από το ευρώ.

"Η διάσωση ποτέ δεν λύνει το πρόβλημα διότι στο τέλος, πρέπει να χρεοκοπήσεις. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος", δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής της Templeton Emergin Markets Group. Σύμφωνα με τον Mark Mobius, ήταν η "τρελή" απόφαση να φορολογηθούν οι Kύπριοι καταθέτες που μετέτρεψε ένα "μικρό Kυπριακό ζήτημα" σε μείζον πρόβλημα της ευρωζώνης.

"Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι καταθέτες στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τις άλλες Nότιες Eυρωπαϊκές Xώρες, αρχίζουν να λένε ‘οι καταθέσεις μου δεν θα είναι ασφαλείς’ και οι καταθέτες είναι αυτοί που κρατούν ζωντανές τις Tράπεζες", συμπλήρωσε. Κατά τον ίδιο, το ισχυρό ευρώ πρέπει να αποδυναμωθεί ώστε οι Xώρες της Eυρωζώνης να μπορέσουν να υποτιμήσουν τα χρέη τους.

Η UBS εστιάζει την προσοχή της σε δύο συγκεκριμένους κινδύνους. Αναφέρεται στον κίνδυνο μαζικής φυγής καταθετών τόσο από την Κύπρο όσο και από τις υπόλοιπες Χώρες της Περιφέρειας. Τονίζει, όμως, επίσης και τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την πορεία της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς καταρρέει η οικονομία. Σε αυτό το σημείο, δεν αναφέρεται μόνο στην Κύπρο. «Η πιο άμεση εστία μετάδοσης του κινδύνου από την Κύπρο είναι η Ελλάδα», αναφέρει.

Για ένα νέο κεφάλαιο στην κρίση της Ευρωζώνης κάνει λόγο Η Nomura. "Σήμερα, η Κύπρος επέβαλε ευρείς ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων. Αυτοί οι περιορισμοί δεν επηρεάζουν μόνο την δυνατότητα μετατροπής των καταθέσεων σε μετρητά, αλλά περιορίζουν πολύ σοβαρά και τις διασυνοριακές ροές κεφαλαίων. Δεν μπορείς πλέον να μετακινήσεις ελεύθερα καταθέσεις ή φυσικό νόμισμα από την Κύπρο. Ο τύπος και το εύρος των κεφαλαιακών ελέγχων υποδηλώνει ότι υπάρχουν τώρα ξεκάθαρα στοιχεία νομισματικού διαχωρισμού. Μια παράμετρος – κλειδί για τη συνέχεια θα είναι η διάρκεια ισχύος αυτών των περιορισμών. Αν είναι μόνο προσωρινοί, μπορεί να μην είναι μεγάλο το πρόβλημα. Αν γίνουν όμως πιο μόνιμοι, τότε η επίπτωση θα είναι έντονη. Αφού δεν γνωρίζουμε στα σίγουρα, μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στην «γκρίζα ζώνη» σε ότι αφορά το αν το ευρώ έχει διασπαστεί ή όχι.

Βρισκόμαστε σε έναν «ενδιάμεσο κόσμο», όπου δεν υπάρχει επίσημη απόφαση αναφορικά με έξοδο από το ευρώ, αλλά που τα ευρώ στην Κύπρο είναι διαφορετικά από τα ευρώ αλλού στην Ευρωζώνη. Το αν θα το ονομάσει αυτό κάποιος «διάσπαση», εξαρτάται από την… ιδιοσυγκρασία του", καταλήγει ο οίκος. Η Standard & Poor΄s ανακοίνωσε ότι δεν περιμένει οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο να προκαλέσουν άμεσες ενέργειες στην πιστοληπτική αξιολόγηση των Τραπεζών της Ευρωζώνης, υπογράμμισε ωστόσο ότι καθιστούν πιο φανερή την ανάγκη οικοδόμησης της Τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη.

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι η χρηματοοικονομική κρίση και η παρατεταμένη ύφεση έχουν οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα το χρέος αρκετών Κρατών και σε αυτό το πλαίσιο η ικανότητα πολλών Κυβερνήσεων, στην Ευρωζώνη, να στηρίξουν τις εγχώριες Τράπεζες έχει περιοριστεί.

Πρέπει να επανεξετάσουμε το ευαίσθητο θέμα των Ευρωπαϊκών διασώσεων, αναφέρει η Societe Generale. Η ολοένα αυξανόμενη επιθετικότητα των δανειστών αποδεικνύει ότι η Ευρωζώνη στο τέλος θα διαλυθεί. Και στην περίπτωση αυτή ο χρόνος δεν λειτουργεί προς όφελός της. Το αντίθετο. Οι χειρισμοί της τρόικας στην Κύπρο αποδεικνύουν ότι οι Τραπεζικές καταθέσεις δεν είναι πια μια ασφαλής επένδυση. Η τρόικα κατάφερε να αυξήσει δραματικά την ανησυχία για την ασφάλεια των καταθέσεων μέσα στην Ευρωζώνη. Δεν έχει σημασία ότι το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου δεν αφορά τους μικρούς καταθέτες, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά. Η αυτοπεποίθηση των καταθετών έχει κλονιστεί.

"Το plan B για την Κύπρο εξακολουθεί να είναι καταστροφικό" υποστηρίζει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι η πρώτη απόπειρα διάσωσης ήταν τόσο χαοτική και παράλογη που κάνει οτιδήποτε άλλο να φαίνεται λογικό και έξυπνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η νέα συμφωνία διάσωσης είναι όντως καλή.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Ανοδική αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, μετά από δύο πολύ βίαιες πτωτικές συνεδριάσεις και με το Χ.Α. να εκμεταλλεύεται την ηρεμία των διεθνών Αγορών" είναι η άποψη του Σέργιου Μελαχροινού, καθώς οι μέχρι στιγμής τεχνικές ενδείξεις δεν επιβεβαιώνουν την αλλαγή της τάσης.

Εκτιμάται ότι έχει ολοκληρωθεί το ανοδικό ράλι που ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2012, η μεσοπρόθεσμη τάση έχει μετατραπεί σε πτωτική και ως συνήθως οι όποιες ανοδικές αντιδράσεις θα έχουν διάρκεια λίγων ημερών.

Η Αγορά καλείται να ξεπεράσει το πρώτο σοκ από τις εξελίξεις στην Κύπρο και να επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις, όμως παίρνουν σειρά οι ανακεφαλαιοποιήσεις των εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το Χ.Α.

Συνιστάται αυξημένη ρευστότητα, προκειμένου οι επενδυτές μεσοπρόθεσμου ορίζοντα να εκμεταλλευτούν τυχόν χαμηλότερες αποτιμήσεις. Για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε ανοδική χρειάζονται κλεισίματα του Δείκτη υψηλότερα των 910 μονάδων, με αυξημένο όγκο συναλλαγών και πειστική διάρκεια.

Αντίθετα και όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Solidus Sec., εάν ο Δείκτης σημειώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 820 μονάδων, δημιουργούνται οι τεχνικές προϋποθέσεις για υποχώρηση προς τις 697 μονάδες.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/767043/ArticleMarketComment.aspx

No comments: