28.3.13

Κατηγορούμενος για τοκογλυφία ο πρώην υπ. Παιδείας Γ. Ανθόπουλος – Η υπόθεση

Κατηγορούμενος για υπόθεση τοκογλυφίας είναι ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και επί σειρά ετών Βουλευτής Σερρών Ιωάννης Ανθόπουλος ο οποίος απολογήθηκε στον ανακριτή διαφθοράς και αφέθηκε ελεύθερος με καταβολή εγγύησης 200.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο πρώην βουλευτής συγκαταλέγεται μεταξύ των 36 πολιτικών προσώπων που ερευνώνται από το ΣΔΟΕ μετά από καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ενεπλάκη σε υπόθεση τοκογλυφίας όντας δικηγόρος αλλά και "ως πρόσωπο που κατείχε δημόσια θέση".

Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για άμεση συνέργεια σε τοκογλυφία, ενώ κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι 10 ακόμη πρόσωπα, μέλη ΔΣ. εταιρειών που ενεπλάκησαν στον "κύκλο του χρήματος".

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση αφορά την εταιρία Καπνεμπορίου «Οδέττη Πετρίδη», η οποία φέρεται να απευθύνθηκε στον κ. Ανθόπουλο, όταν αντιμετώπιζε πρόβλημα χρηματοδότησης. Ο πρώην υπουργός φέρεται επικαλούμενος γνωριμίες του να της υποσχέθηκε βοήθεια και κατά το κατηγορητήριο, εμφανίζεται να μεσολαβεί σε 7 συμβάσεις πώλησης από το 2002 ως το 2005.

Συγκεκριμένα η εταιρία απ΄ την Καβάλα φέρεται να πουλάει ακατέργαστο καπνό στην εταιρία ΝΑΜΑΚΟ (η οποία μετονομάζεται σε GENNET) ενώ την ίδια ημέρα εμφανίζονται να πωλούν ως κατεργασμένα, καπνά σε μονοπρόσωπη ΕΠΕ, 10% πάνω από την τιμή αγοράς. Ως διαχειρίστρια δε της μονοπρόσωπης εμφανίζεται η ανήλικη κόρη της Πετρίδη, ιδιοκτήτριας της εταιρίας απ’ την Καβάλα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ποσοστό του 10% είναι «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για τον κ. Ανθόπουλο, και αγγίζει το 1.757.800 ευρώ.

Οι αρχές άνοιξαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του κατηγορούμενου και των οικείων του και φέρονται ήδη να έχουν εντοπιστεί εμβάσματα τουλάχιστον 700.000 ευρώ σε λογαριασμούς του ιδίου και της γυναίκας του.

Ο πρώην υφυπουργός απολογούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματίας του δάνεισε χρήματα προκειμένου να χτίσει σπίτι στην Βούλα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, από το 2005 ως σήμερα δεν φαίνεται να έχει επιστρέψει καμία δόση από τα χρήματα, ενώ δεν εμφανίστηκε κάποιου είδους σύμβαση που να επιβεβαιώνει τα περί δανεισμού. Ακολούθησε μάλιστα και πραγματογνωμοσύνη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνει ότι οι πωλήσεις «ήταν εικονικές».

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ο πρώην υπουργός - κάποια στιγμή- φέρεται να επιχείρησε μονομερώς να μεταβιβάσει το σπίτι στο οποίο αναφέρεται, στην ιδιοκτήτρια της καπνεμπορίας. Η ίδια η επιχειρηματίας και η κόρη της κατηγορούνται για απάτη μετά από μήνυση της εταιρίας ΝΑΜΑΚΟ, ενώ ήδη μεταξύ Ανθόπουλου και Πετρίδη εκκρεμεί αστική αντιδικία με αγωγές από το 2007. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/767024/Article.aspx

No comments: