28.3.13

Credit Suisse: Μία μονάδα χειρότερη η ελληνική ύφεση, λόγω της κυπριακής κρίσης

Βαθύτερη ύφεση, κίνδυνο μιας νέας αποσταθεροποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά και τόνωση του αντιμνημονιακού κλίματος φέρνει στην Ελλάδα η κυπριακή κρίση, προειδοποιεί η Credit Suisse.
Στο μέτωπο της οικονομίας και της ανάπτυξης, οι άμεσες συνέπειες είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρες. Αυτές προκύπτουν από το κούρεμα των καταθέσεων των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν καταθέσεις στην Κύπρο αλλά και από τους εμπορικούς δεσμούς με το νησί. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν το 6% των συνολικών εξαγωγών τους στην Κύπρο, ο ελβετικός επενδυτικός οίκος υπολογίζει τη συνολική αρνητική επίπτωση στο ρυθμό μεταβολής του ελληνικού ΑΕΠ στη μία ποσοστιαία μονάδα.
Μία ακόμα βαθύτερη ύφεση (την ώρα που η τρόικα αναμένει συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4,2% φέτος, αλλά οι επενδυτικοί οίκοι  προβλέπουν ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 6%), αναμένεται να κάνει πιο δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας.
Αλλά σύμφωνα με την Credit Suisse, οι πιο προβληματικές επιπτώσεις είναι αυτές που έχουν να κάνουν με την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο. Εάν οι εξελίξεις στην Κύπρο οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα φυγής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, αντιστρέφοντας τις θετικές τάσεις που έχουν εμφανιστεί μετά τις τελευταίες εκλογές, τότε, οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη θα είναι ακόμα μεγαλύτεροι.
Αλλά και στο πολιτικό μέτωπο, η Credit Suisse προειδοποιεί ότι το πλήγμα στην εμπιστοσύνη σε συνδυασμό με τη βαθύτερη ύφεση, λόγω Κύπρου, θα υπονομεύσει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητά της.
“Το σημαντικότερο όλων είναι ότι υπάρχει ξεκάθαρος κίνδυνος οι εξελίξεις στην Κύπρο να ενισχύσουν το αντι-ευρωπαϊκό και αντι-μνημονιακό κλίμα στην Ελλάδα, ενισχύοντας περισσότερο τη στήριξη των λαϊκίστικων κομμάτων της αντιπολίτευσης και κάνοντας την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής ακόμα δυσκολότερη”, τονίζουν οι αναλυτές.

http://www.newmoney.gr/article/7250/credit-suisse-mia-monada-heiroteri-i-elliniki-yfesi-logo-tis-kypriakis-krisis

No comments: