28.3.13

Mobius: Χρεοκοπία, η μόνη λύση για την ευρωζώνη

Καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η κυπριακή κρίση μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη της ευρωζώνης, ο μεγαλοεπενδυτής Mark Mobius λέει ότι ο μόνος τρόπος για να λυθούν τα προβλήματα της ευρωζώνης είναι μια χρεοκοπία.

«Η διάσωση ποτέ δεν λύνει το πρόβλημα διότι στο τέλος, πρέπει να χρεοκοπήσεις. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής της Templeton Emergin Markets Group.

«Η χρεοκοπία θα πραγματοποιηθεί σε μια πιο μακρά περίοδο, με άλλα λόγια, θα επιμηκύνουν την αποπληρωμή ώστε στο τέλος της μέρας, καθώς οι οικονομίες θα ανακάμπτουν, σταδιακά θα μπορούν να αποπληρώσουν αυτά τα χρέη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Mobius, ήταν η «τρελή» απόφαση να φορολογηθούν οι κύπριοι καταθέτες που μετέτρεψε ένα «μικρό κυπριακό ζήτημα» σε μείζον πρόβλημα της ευρωζώνης.
«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι καταθέτες στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τις άλλες νότιες ευρωπαϊκές χώρες, αρχίζουν να λένε ‘οι καταθέσεις μου δεν θα είναι ασφαλείς’ και οι καταθέτες είναι αυτοί που κρατούν ζωντανές τις τράπεζες, πρέπει να κρατήσουν αυτούς τους καταθέτες στις τράπεζες», συμπλήρωσε.

Κατά τον ίδιο, το «ισχυρό» ευρώ πρέπει να αποδυναμωθεί ώστε οι χώρες της ευρωζώνης να μπορέσουν να υποτιμήσουν τα χρέη τους. 
 
«Αυτό νομίζω ότι θα γίνει τελικά. Θα δείτε μια πτώση του ευρώ έναντι άλλων νομισμάτων, ιδιαίτερα έναντι των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών. Όταν γίνει αυτό, τότε θα μπορέσουν ν αποπληρώσουν όλο το χρέος τους»

«Το ευρώ πρέπει να είναι πιο αδύναμο, αλλά δεν έχει αποδυναμωθεί», πρόσθεσε ο Mobius. «Αυτό είναι το εκπληκτικό, σημαίνει ότι υπάρχουν άνθρωποι που διακρατούν ευρώ, αγοράζουν ακόμα ευρώ, είναι ένα πού περίεργο φαινόμενο».
 
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/766744/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: