4.11.13

Οι Γερμανοί συμφώνησαν, όχι άλλα λεφτά στις τράπεζες

Η είδηση, αν και για πολλούς πέρασε σαν “deja vu”, δεν αφορά μόνο τους Γερμανούς, αφορά όσες τράπεζες χρειασθούν νέα κεφάλαια από εδώ και στο εξής. Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες προχθές έβαλαν σαν ένα από τα κεντρικά σημεία της κυβερνητικής συμμαχίας τους τη θέση ότι θα εφαρμοσθεί με συνέπεια η ευρωπαϊκή απόφαση για “αποκλεισμό” των τραπεζών από κρατική χρηματοδότηση.

Και μάλιστα στις δηλώσεις του ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως κρατική χρηματοδότηση θεωρεί και αυτή που θα μπορούσε να υπάρξει από τον ESM! 

Με άλλα λόγια το Βερολίνο προσέρχεται ως κυβέρνηση στα ευρωπαϊκά φόρα με συγκροτημένη άποψη που λέει ότι όσοι προσβλέπετε σε ελάφρυνση είτε των τραπεζών είτε του χρέους που έχει πάει στην διάσωση των τραπεζών (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία)... ξεχάστε το.

Επιπλέον οι 128 ευρωπαϊκές τράπεζες, ανάμεσα στις οποίες και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, που θα περάσουν από το νέο αυστηρό stress test της ECB/EBA το 2014 και θα βρεθεί ότι χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια, θα πρέπει να τα βρουν είτε προσελκύοντας περισσότερα μετοχικά κεφάλαια (ΑΜΚ) είτε απορροφώντας ήδη υπάρχοντα κεφάλαια από τους μετόχους, τους δανειστές (ομολογιούχους) ή ακόμα και από τους άνω του διασφαλισμένου ορίου των 100 χιλ. ευρώ, καταθέτες.

Η απόφαση αυτή έχει παρθεί εδώ και μήνες στην Ευρωζώνη, έχει εφαρμοσθεί δοκιμαστικά με ισοπεδωτικό τρόπο στην Κύπρο και τώρα γίνεται κεντρικός άξονας πολιτικής της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρωζώνη. Με άλλα λόγια “νόμος”...

Για τις ελληνικές τράπεζες βέβαια πριν ξεκινήσει το stress test της ΕΒΑ θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με το εγχώριο stress test που ήδη τρέχει με την BlackRock και την ΤτΕ.

Από την ΕΚΤ όμως λένε ότι η αυστηρότητα του νέο ευρω-test θα ξεπερνά το παλιό και δεν θα ταυτίζεται με εκείνο που τρέχει στην Ελλάδα. Μας διευκρινίσθηκε μάλιστα ότι τα μεν κριτήρια θα είναι οριζόντια, δηλαδή κοινά για όλες τις τράπεζες, “αλλά σε κάθε χώρα θα εφαρμοσθούν με τρόπο προσαρμοσμένο στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σ΄ αυτή...”.

Και αυτό γιατί ένα “εξωτερικό συμβάν είναι φυσιολογικό να έχει διαφορετικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από ότι θα έχει στην Ιταλία ή την Γαλλία...”. Γι΄ αυτό και οι προβλέψεις που θα πρέπει να γίνουν θα είναι διαφορετικές.
Τα συμπεράσματα είναι προφανή. Αν και όπως παραδέχονται στην ΕΚΤ “στην Ελλάδα με τα όσα θα έχουν μεσολαβήσει είναι βέβαιο ότι το επίπεδο διαφάνειας στο τραπεζικό σύστημα είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από ότι σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης”.

Βέβαια από την συμφωνία CDU και SPD προκύπτει και ένα άλλο συμπέρασμα που αφορά τις ελληνικές και ισπανικές τράπεζες: τα δάνεια που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίησή τους αποκλείεται να “αφαιρεθούν” από το χρέος και να ανατεθούν στο ESM...

http://www.capital.gr/news.asp?id=1901013

No comments: